Oblečení pro mistry

Proč se o tom zmiňuji, pochopíte za chviličku. Úvod článku bude totiž trochu všeobecnější. V každé pracovní profesi se používá oděv, který má za účel chránit člověka. Jsou to různé montérky, pracovní boty, někde jsou povinné i helmy. Tento ochranný oděv je všude povinný a když jej nemáte, bezpečnostní technik se vzteká a také může napařit pokutu jako hrom.

kuchař

Každé povolání má své ochranné oděvy specifické. Montérky jsou určeny dělnickým profesím, tedy k víceméně špinavé práci. Dost těžko si lze představit chirurga kterak v nich operuje. Stejně tak si dělník do výkopu plného bláta nevezme lékařský oděv nebo rondon. Aha, všimli jste si toho slovíčka? Rondon? Víte, co to je? Trpělivost, dozvíte se to.

Nuže, my se nyní vrátíme do restaurace, kde vás obsluhoval číšník. Asi na sobě neměl ony již řečené montérky, že ano. Měl na sobě číšnický oděv, boty, kalhoty a? No ano, rondon. Týž kus oděvu, jaký má kuchař, tedy něco mezi košilí a blůzou. Každý se domnívá, že rondon musí být nutně bílý, ale není tomu tak. Může být v barvách restaurace, nebo libovolné jiné. V drtivé většině však bílá převažuje.

figurka kuchaře

Také je povinnou výbavou, povinným oděvem v kuchyni. Pokud vás tu bezpečák načapá jen v triku s krátkým rukávem, byť sněhové bílém, vězte, že máte problém. Rondon má proto dlouhé rukávy, aby například prskající olej nezasáhl pokožku. Proto prská bezpečnostní technik, když jej nemáte.

Spousta lidí tento kousek oděvu shání, a to z různých důvodů. Většinou proto, že budou v kuchyni pracovat, nebo jej chtějí jen tak domů, když se v něm chtějí ukázat přátelům při společném grilování. Pánský a dámský rondon jsou stejné, rozdíl je pouze ve velikosti a někdy ve stylu zapínání. Někdy proto, že je jich více druhů. Některé restaurace mají dokonce vlastní střihy a ty musí jejich personál nosit, nones volens. Nakonec, vždyť je to hezké no ne?